*Etter foredraget vil du få:
Tips, råd og metoder for behandling av smertetilstander med akupunktur og homeopati, som kan være til hjelp for alle som jobber med komplementærmedisin.
De fleste som jobber med komplementær medisin har erfaring med at det er sjelden at pasienter velger dette alternativet som førstevalg ved sykdom og spesielt ikke ved smerte. Dette fører til at pasienter ofte allerede har prøvd mange forskjellige medisiner og behandlinger før disse oppsøkes. De opprinnelige symptomene blir da ofte forandret hos pasienten og på den måten komplisere grunnlaget for den komplementære anamnese og behandling. Er det slik at dette vil skape problemer for den videre behandling eller er det slik at dette også kan være til hjelp? Hva med pågående behandling eller medisinering - er det til hinder for den komplementære behandling eller kan den være støttende?
Smertefølelsen er subjektiv, det vil si at samme utløsende årsak kan gi varierende grad av smerte hos forskjellige personer. Smerteopplevelsen avhenger ikke bare av den smerteutløsende årsak, men også av egenskaper ved personen som oppfatter smerten. På denne måten blir smerteopplevelsen et resultat av det som utløser smerten, psykiske faktorer, sosiale faktorer, tidligere opplevelse og eksistensielle faktorer. Kroppen har egne hemmingsmekanismer som brukes til å dempe innkommende smerteimpulser. Andre systemer forsterker smerten i bestemte situasjoner, og alle disse systemene er påvirkelige av psykiske faktorer. Ettersom smerteopplevelsen er så sammensatt, er det ikke overraskende at den varierer mye fra person til person, og hos samme person avhengig av tid, sted og situasjon. (http://nhi.no/sykdommer/kirurgi/behandlinger/smerte-hva-er-det-1471.html)
Smerte fører til en redusert livskvalitet og smertelindring er derfor et viktig aspekt for pasienten. Det er ofte når smertene har vart lenge, eller at pasienten merker bivirkninger av medikamenter at komplementærmedisin oppsøkes.
Min behandlingserfaring er primært knyttet til behandlingsformene homeopati og akupunktur. Personlig har jeg mest erfaring med homeopati på akutte smertetilstander, og akupunktur på kroniske, men har også sett det motsatte.
I en stor meta-analyse publisert september 2012, slår flere forskere fast at akupunktur hjelper mot kroniske smerter og bør være en gyldig behandlingsform spesielt ved rygg- og nakkesmerter, osteoartritt, kronisk hodepine og skuldersmerter. I studien ble det sett på 29 randomiserte kontrollerte studier med til sammen 17 922 pasienter. Forskerne konkluderte med at studiene viser betydelige forskjeller mellom ekte og falsk akupunktur og som viser at akupunktur er mer enn bare placebo. I forhold til kontrollgruppene og tradisjonell behandling, viste studiene enda større effekt med akupunkturbehandling. (http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1357513)
Jeg bruker i hovedsak klassisk akupunktur i min behandling, men vet at det finnes mange forskjellige ”akupunkturformer” som sies å ha god smertelindrende effekt. Det finnes også forskjellige teorier og metoder for stimulering av nålene, noe som jeg vil komme inn på i foredraget.
De homeopatiske medisinene kan sammenlignes med medisinske syndromer. Medisinske syndromer er ofte ett sett med ulike symptomer, slik er det også med de homeopatiske midlene. Det homeopatiske midlet som dekker flest symptomer er det midlet som blir valgt til behandling. Dette gjelder både akutt og kronisk homeopatisk behandling og for alle lidelser. I. Bell har vist dette på smerter ved fibromyalgi. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14734789) Isopatisk behandling er en forenklet form for homeopati og har også vist effekt, (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28187404) noe som også vil bli kommentert i foredraget.